11 paź 2019
POLAGRA FOOD – Targi w Poznaniu
Uczniowie w ramach projektu od 30 września do 4 października 2019 uczestniczyli w pięciodniowym wyjeździe zawodoznawczym do Poznania. Program wyjazdu obejmował zwiedzanie Targów Polagra Food (w tym podoglądanie zmagań kucharzy w Kulinarnym Pucharze Polski), warsztaty z dekorowania w Centrum Słodkiej Dekoracji PAN, wizytę w Muzeum Rogali Świętomarcińskich połączoną z pokazem procesu produkcyjnego (od 2008 r. został wpisany do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej) oraz wizytę studyjną w 4* hotelu Puro należącym do sieci hoteli norweskich. Ponad to uczniowie podczas obiadu w restauracji Bamberka mogli skosztować potraw kuchni regionalnej takich jak ślepe ryby, pyry z gzikiem, szare kluchy z kapustą czy szagówki i napić się chyćki.
Poza rozwojem zawodowym uczniowie mogli zobaczyć i podziwiać piękno Poznania i okolic mi.in. Kórnik i Gniezno.